Bij het Conforte Innovatielab hoor je ons vaak trots praten over de veranderaars binnen de organisaties. Maar wat zijn nu veranderaars? Of beter gezegd, wie zijn deze veranderaars? Het Innovatielab helpt de zorgprofessionals om een transitie te maken naar slimmere zorg. Met de Conforte Innovatielab methodes helpen wij hen leren verbeteren zodat ze gaan innoveren, want innoveren kan je leren! Deze zorgprofessionals die met verbeteren en innoveren aan de slag gaan zijn de veranderaars van het Innovatielab. In het veranderproces gaan zij zelf door 6 verschillende verdiepingsniveaus tot ze een ‘zorgsocial designer’ zijn. Meer over deze verdiepingsniveauslees je hier.

De komende tijd zullen een aantal veranderaars, uit verschillende verdiepingsniveaus hun ervaringen delen. We trappen af met Cobi van de Graaf-de Smit, kwaliteitsverpleegkundige bij het woonzorgcentrum Eben-Haëzer van Cedrah in Middelburg.  Buiten haar rol als verpleegkundige is ze bezig met het opstarten van projecten binnen haar organisatie. Bij het Innovatielab herkennen wij Cobi als veranderaar verdiepingsniveaus 4, actief trainen.

Cobi als veranderaar 

“Een jaar geleden kregen wij een sessie onder begeleiding van Wilma van der Leeuw. In deze sessie stuurde zij de groep aan om een ‘klantreis medicatie’ uit te werken volgens de Conforte Innovatielab methodes. Dit bracht de reis van de medicatie in kaart, van apotheek tot in de buik van de bewoner. Daar kwamen knelpunten uit, die we vervolgens samen met het team hebben opgelost.”

Door de sessies is Cobi in aanraking gekomen met verschillende formats en een andere aanpak om problemen binnen haar organisatie op te pakken. Ze vertelt: “ik ben erg betrokken geweest bij de sessies. Ik kijk er nu heel anders naar als ik iets inzet om de hele groep mee te krijgen. De teams zijn er niet altijd van bewust dat je daarmee bezig bent. Maar ze zijn wel bekend met de formats en ze kunnen vragen stellen over hoe deze gebruikt moet worden. Toch merk ik dat niet iedereen even makkelijk meegaat in deze aanpak. Binnen mijn organisatie is innovatie ook niet heel breed opgezet. Wel zijn ze nu bezig met een werkgroep innovatie die aan de slag kan gaan met innovatieprojecten.”

Samenwerking met het Innovatielab

“ik vond het heel waardevol om mee te doen aan de sessies. Wilma is een fijn persoon om mee te overleggen, ze stond ook altijd voor je klaar en geen vraag was teveel. Ze is er sterk in om je op een goede manier te prikkelen. Vanwege COVID-19 hebben de sessies digitaal plaatsgevonden. Dit heeft voor het resultaat geen gevolgen, maar ik had het wel leuk gevonden om een sessie fysiek mee te maken. Ik hoop in de toekomst nog meer aan de slag te gaan met het Innovatielab en nog meer te leren over verbeteren en innoveren. Door te ontwikkelen en de methodes nog meer eigen te maken, kan ik ook weer groeien als veranderaar.”