https://www.youtube.com/watch?v=uCiX7VF2Ohk&t=4s

Als je als zorgprofessional tegen een knelpunt aanloopt, lukt het je niet altijd om dat knelpunt succesvol aan te pakken. Tijdens de summerschool in september legde ik uit waarom samenwerken van belang is bij innovatie.

“Innovatie betekent voor mij samen kijken naar vernieuwing en daar samen enthousiast van worden zodat er daadwerkelijk impact gemaakt wordt”

Een van de kritieke punten van innovatie is draagvlak creëren bij je collega’s. Verandering zal niet vanzelf gaan en collega’s hebben (vaak) geen zin of tijd om mee te veranderen. Waarom iets veranderen als het al jaren goed gaat? “We lossen het toch altijd op?” hoor je dan vaak.

Het is van belang dat als je tegen een knelpunt aanloopt, je eerst probeert te bekijken waar dit knelpunt precies vandaan komt. Werken we altijd al op deze manier of heeft het misschien een speciale reden dat het knelpunt nu opvalt? Het helpt hierbij om met collega’s te kletsen. Attendeer ze er eens op, vraag ze er naar en probeer verder te kijken dan puur het antwoord; “Zo werken we gewoon”.

Hoe dan?

Als ik ergens op mijn werk tegenaan loop, probeer ik eerst in te schatten of anderen daar ook last van hebben. Door eens een keer met een collega mee te lopen, kan ik hun manier van werken zien. Misschien heeft een collega al een oplossing en zo niet, dan vraag ik ‘zeg, als je hier tegenaan loopt vind je dat dan vervelend?’ ‘En hoe los je dit op?’. Je kunt er rustig een gesprekje over beginnen, door dit tijdens het werk (dus op de werkvloer) te doen, herkennen ze het probleem. Hierna is het verstandig om dit bespreekbaar te maken bij meerdere collega’s. Gewoon tijdens de koffie, uitleggen waar jij tegenaan loopt. Vertel je ergernis en je zult merken dat meerdere collega’s het herkennen. Door herkenning gaan de collega’s het steeds meer erkennen en creëer je (bewuste en gerichte) irritatie rond het knelpunt en tegelijkertijd enthousiasme voor verandering.

Met dit enthousiasme kun je samen oplossingen verzinnen. Deze oplossing kan ook iets kleins zijn, wat morgen al veranderd kan worden. Niet alles moet geniaal en helemaal anders zijn. Het gaat er niet om dat de oplossingen (innovaties) perfect zijn, je kunt verbeteringen altijd eerst uittesten. Gewoon doen!

Als je een mogelijke oplossing hebben bedacht kun je gaan experimenteren. Dit doe je met elkaar, zodat je ook samen kunt besluiten of het werkt voor jou en je collega’s. Blijf vooral praten met elkaar over de bedachte oplossing, de innovatie, : lost je verbeterde idee het probleem op of maakt het jullie werk alleen maar moeilijker? En als dat zo is, stop dan ook met uitproberen/experimenteren. 

Hieronder is het experimenten proces dat we binnen het Conforte Innovatielab gebruiken te vinden, dit is een handige manier om samen te experimenteren.

Experimenten Proces Conforte Innovatielab

Dus loop je tegen een knelpunt aan en wil je dit graag aanpakken? Zorg dan dat je collega’s het probleem ook zien en met je meedenken zodat je samen iets kan bedenken wat voor jullie allemaal werkt. Op deze manier komt er daadwerkelijk een verandering tot stand en kan iedereen trots zijn op het resultaat dat samen bedacht is. Hoe tof is dat!

Mocht je hulp nodig hebben bij experimenteren, help ik graag. Stuur mij gewoon een mailtje Wilma@conforte.nl. In het volgende blog, kom ik met voorbeelden uit de praktijk.