Wel alleen, niet eenzaam

Nu aangekondigd is dat de verpleeghuizen op slot gaan tijdens de corona crisis dreigen duizenden mensen die vaak al eenzaam waren nog meer alleen te staan. Dat mogen we niet zomaar laten gebeuren. Op deze pagina verzamelen we mogelijkheden om er samen voor te zorgen dat de vereenzaming niet kan toeslaan de komende periode.

Via social media hebben we een oproep gedaan voor ideeën rond dit onderwerp. Dit overzicht is een verzameling van alle goede input die jullie geleverd hebben (en blijven leveren hopen we).
Samen komen we er wel!

Heb je ook een goed idee? Laat het ons het even weten via timme@conforte.nl

De indeling die we hanteren is als volgt:

Hieronder volgt per categorie een overzicht van de voorgestelde ideeën, waar relevant met link naar een voorbeeld of leverancier.

Zie ook dit mooie overzicht van Digidagbesteding waarin een groot aantal tips voor dagbesteding staan en het overzicht van Waardigheid en Trots met allerlei voorbeelden en tips.

Analoog & individueel

Bloemen, taarten, kaarten

Ook zonder er fysiek te zijn kun je mensen laten weten dat je aan ze denkt. Stuur een bos bloemen, laat je kinderen kaarten maken of bak een taart (wel gezond!) en lever deze af bij het verpleeghuis waar je familielid woont.

Afspreken achter glas

Nu het lente wordt is buiten zitten een stuk minder erg. Dan kun je natuurlijk denken aan oplossingen waarbij je zorgt voor een goede verbinding zodat aan twee kanten van het raam de mogelijkheid ontstaat tot gesprekken. Zie dit voorbeeld uit Twente.

Diner organiseren met kaarslicht bij het raam kan natuurlijk ook: aan beide kanten van het raam een tafel zetten en die tegen elkaar aangeschoven, om zo het gevoel van samen eten te hebben.

Het knuffelraam

Je kunt via het raam communiceren maar je kunt het raam natuurlijk ook als knuffeloppervlak gebruiken. Dat is in het kort de oplossing van het knuffelscherm.

Nu nog een veelbelovend concept waarbij alle hulp welkom is om tot realisatie over te kunnen gaan!

Het raam als spelbord

Nu het raam de harde grens tussen binnen en buiten is in verpleeghuizen leidt dat tot nieuwe mogelijkheden van contact. Het raam is -met een beetje fantasie- een prima spelbord namelijk. Dat kan al zo eenvoudig als boter-kaas-en-eieren met schilderstape tot een stuk verder ontwikkelde oplossingen zoals Konnekt Play.
Zo blijf je als bezoeker wel op veilige afstand maar kun je zonder digitale middelen contact maken.

Samen een verhaal maken

Om de interactie te bevorderen zou je samen (familie en bewoner) aan een verhaal kunnen werken. De familie begint met het schrijven van een verhaal en stuurt dit op zodat een bewoner dit kan (laten voor)lezen. Vervolgens verzint de bewoner er een volgend stuk verhaal bij dat weer wordt opgestuurd. Zo kun je een gezamenlijk verhaal schrijven. Dit kan ook een tekening of iets anders zijn natuurlijk.

Verschillende mogelijkheden om toch contact met elkaar te hebben

Persoonlijke zeepjes

Uitdelen aan de bewoners van (door kleinkinderen/begeleiders) zelfgemaakte zeepjes met iets persoonlijks erin, bijvoorbeeld sterretjes, een lego poppetje of een plastic diertje. Dit maakt het vele handenwassen persoonlijker en raakt aan fysiek contact/tactiele ervaring die zo gemist moet worden nu.

Analoog & groepsgewijs

Entertainment op de parkeerplaats

Nu de verschillende dag- en activiteitenprogramma’s niet door kunnen gaan moeten we op zoek naar andere oplossingen. Waarom laat je dat mannenkoor of desnoods die goochelaar niet op de parkeerplaats of het terras optreden. Zo koud is het niet en dan kunnen toch veel mensen genieten van een activiteit.

Nieuw Hollandse spelen (met de buurt)

Buurtbewoners vragen om met eigen talent om één van de volgende activiteiten op te zetten of mee te doen:

  • Sloopfeestjes met oude langsgebrachte (elektronische) spullen.
  • Iets van buiten binnen beschilderen en het dan weer buiten leggen/tentoonstellen.
  • Voel-objecten uitdelen en samen raden
  • Iemand buiten en iemand binnen moet hetzelfde zoeken, bv iets groens, iets ronds of iets dat begint met de letter…
  • Koor dirigeren vanachter het raam (TV programma maestro?) of samen zingen met een koor
  • Iemand aansturen in een onzichtbaar labyrint (Referentie ‘Labyrint’ programma van Peter Jan Rens)
  • Spelletjes spelen zoals ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’
  • Work-out/yoga met in de buitenruimte de instructeur Caviabak: race (Fred Oster)

Dixit

Dixit is een relatief simpel en al bestaand gezelschapsspel, dat zich erg goed leent voor gevarieerde groepen. Ook lijkt het spel geen probleem te zijn voor mensen met een slechter geheugen, mits zij wel de regels gedurende het spel kunnen onthouden. DiXit kenmerkt zich vooral door het feit dat creatief denken en inspelen op je medespelers van belang is.

Digitaal & individueel

Beeldbellen

Deze ligt voor de hand natuurlijk. Naast ‘ouderwets’ telefoneren kun je tegenwoordig met een veelheid aan mogelijkheden beeldbellen. Heeft de bewoner in kwestie een smartphone? Dan is het (technisch in ieder geval) allemaal niet zo moeilijk. Heeft de bewoner deze niet of is de technologie moeilijk te begrijpen, dan zal hulp van een zorgmedewerker nodig zijn.
Een mogelijkheid zou zelfs kunnen zijn om een tablet 24/7 aan de muur te hebben hangen met verbinding en dat familie digitaal ‘op bezoek’ kan komen op elk moment (tip uit Italië, met de app Houseparty).

Wil je als zorgverlener beeld bellen maar weet je niet waar te beginnen? M&I heeft een uitgebreide beslisboom gemaakt. Enkele tips voor wat structuur:
– een vast digitaal koffie uurtje
– een tent op de parkeerplaats waar bewoners achter een pc kunnen plaatsnemen die in verbinding staat met een ipad of scherm binnen.
– laat iemand die wel het verpleeghuis in mag maar geen directe zorgtaak heeft de gesprekken organiseren

Meer informatie en overzicht op de speciale pagina van ActiZ

Geen apparatuur beschikbaar? KPN en VTM kunnen ondersteunen met het kosteloos beschikbaar stellen van een tijdelijke oplossing.

Beeldbellen met activiteit

Snel uitgepraat? Waarom speel je geen spelletje terwijl je aan het beeldbellen bent? Dat kan een beweegspel zijn maar met een beetje fantasie kun je vast ook een bordspel spelen op afstand.

Beeldbellen – in Virtual Reality

Voor sommigen is beeldbellen alweer ouderwets (zeker nu iedereen op afstand met elkaar werkt). Om een nog meer betrokken gevoel te creeëren (in ieder geval digitaal) kun je ook denken aan het gebruik van VR brillen. Zo kun je ouderen meenemen naar buiten zonder dat ze buiten komen.

Bellen met de Zilverlijn

Wil je zelf met ouderen bellen die misschien geen familie meer hebben? Dan kan via de Zilverlijn van het KPN Mooiste Contact Fonds. Zo kun je toch voor contact zorgen voor mensen die dat niet of nauwelijks meer hebben.

Digitale fotolijsten

Je hebt digitale fotolijsten voor foto en video. En met app. Iedereen die de app heeft en de unieke code van de fotolijst kan op elk moment foto’s en video’s droppen. Als de oudere geen wifi heeft, kan USB ook. Lees hier een post met eerste bevindingen.

Voordelen:
– eenmalige installatie kost wat moeite (selecteer taal, verbind met wifi). Vervolgens erg makkelijk in gebruik.
– meerdere apparaten kunnen gekoppeld worden aan de unieke code! Dus zowel je kinderen als je kleinkinderen kunnen content plaatsen.
– familie en vrienden met de app kunnen op elk moment een foto of video droppen. Ze zijn niet gebonden aan bepaalde tijden waarop de oudere ook kan.
– de oudere kan op elk moment de foto of video bekijken. En ze blijven op de fotolijst bewaard (en niet op de app).

Nadeel:
– het is niet wederkerig. De oudere kan niet iets terug sturen via de fotolijst. Uiteraard wel bellen, als iemand dat kan.

In deze categorie zou je ook kunnen denken aan de oplossing zoals Illi die maakt waarin een levensverhaal wordt opgenomen dat vervolgens afgespeeld kan worden binnen het verpleeghuis.

De ‘Dat ben ik’ app

Alzheimer Nederland introduceert de gratis app ‘Dat ben ik’, om te helpen een gesprek te starten, samen te praten en te herinneren met mensen met dementie.

In de huidige coronacrisis is het extra lastig om sociaal contact te maken met mensen met dementie. Toch is dat ook zonder de huidige restricties niet gemakkelijk,  bijvoorbeeld door een gebrek aan kennis bij naasten en verzorgers over de person in kwestie. De app, die gratis te downloaden via de App Store (iOS) of Google Play (Android), helpt naasten contact te maken.

Telepresence robot

Als je fysiek het verpleeghuis niet meer in mag kun je altijd overwegen de robotversie van jezelf naar binnen te rijden in de vorm van een telepresence robot. Er zijn veel verschillende versies en bedrijven maar je kunt hier een voorbeeld vinden.

Digitaal & groepsgewijs

Andere verzamelingen

Er zijn al veel initiatieven op dit vlak (gelukkig). Een verzameling mogelijkheden kun je bijvoorbeeld hier vinden.

Niet alleen ouderen, ook studenten voelen zich betrokken bij het tegengaan van eenzaamheid. Een groep studenten heeft, vanuit het ‘Studenten tegen Corona’ initiatief, een aantal mooie ideeën bedacht en uitgewerkt.
Het rapport dat zij gemaakt hebben met al die mogelijkheden kun je hier downloaden:

Nog een mooi overzicht (een deel is al op deze pagina opgenomen) met allerlei verschillende creatieve oplossingen is in onderstaand document te vinden:

Bedankt voor alle input!