Hoe kunnen we helpen?

Bewegingsvrijheid van bewoners

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Centrale vraag

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat als de bewoner naar buiten gaat, de medewerker erop kan vertrouwen deze bewoner ten alle tijden terug te vinden als dat nodig is?

Beschrijving van de uitdaging

Een locatie met zowel PG bewoners als bewoners met een hersensaandoening. Voor een deel van de bewoners geldt dat het nog mogelijk is dat zij zelf, zonder begeleiding, veilig naar buiten kunnen voor een frisse neus of een boodschap. Aan de locatie grenst echter een vrij drukke weg. Dit creeert de behoefte aan inzicht waar de bewoner zich bevinden als zij een rondje lopen. De bewoner mag wel een rondje buiten lopen maar is niet geheel verkeersveilig en daardoor wordt toezicht gewenst.

Belangrijkste knelpunten

Sommige bewoners mogen wel naar buiten, maar zijn niet geheel verkeersveilig. Met de bewoner zijn afspraken gemaakt waar hij/zij wel kan lopen. Maar door drukke wegen en onveilige situaties kan de zorgmedewerker er niet 100% op vertrouwen de bewoner alleen een rondje te laten lopen.

Relevante inzichten

De bewoner accepteerde de GPS tag niet waardoor deze niet mee naar buiten werd genomen tijdens het rondje lopen.

Tijdens het experiment werden midden op de dag en zonder aankondiging updates gedaan waardoor er niet duidelijk was of het systeem werkte.

Mogelijke verbeteringen

GPS zou meer vrijheid en bewegingsmogelijkheden kunnen bieden aan alle bewoners.

Deze oplossing zou voldoen aan de wet zorg en dwang.

Innovatielab ondersteuning

Kijk hier voor de diensten die het Conforte Innovatielab biedt. Voor dit project heeft het lab de volgende diensten geleverd:

  • Experiment

Specifieke tools en templates

Kijk hier voor de tools en templates die het Conforte Innovatielab ontwikkeld heeft. Voor dit project is gebruik gemaakt van de volgende tools en templates:

Inzichten in innovatieproces

Een experiment kan heel klein aangepakt worden. Doordat we juist de Trax maar met 1 bewoner gestest hebben hoefden we niet teveel energie te verspillen van zorgmedewerkers. Vaak kun je beginnen met een kleine test om te kijken of het echt aanslaat. Deze bewoner gaf gelijk aan dat hij de tag niet bij zich wilde dragen. Door het bij één bewoner te houden, konden we voorkomen dat de werkdruk verhoogd werd met een experiment. En konden we na 4 weken al besluiten dat dit niet het juiste product was. Zo kun je sneller opzoek naar iets wat wel lijkt te passen. Als je dan wel een goed product gevonden hebt, kun je na een paar weten het experiment uitbreiden met meer bewoners. Zo behoudt je enthousiastme.

Tags:
Inhoudsopgave