Hoe kunnen we helpen?

Dwalen in de nacht

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Centrale vraag

Hoe kunnen we het grote aantal, veelal valse, alarmen in de nacht terugdringen?

Beschrijving van de uitdaging

Veel PG bewoners zijn ’s nachts wakker en “rommelen” op hun kamer. Bijna allemaal maken ze gebruik van een sensor. Door het rommelen gaan de sensors veel af en moet de zorgmedewerker naar de bewoner terwijl deze vaak geen hulp nodig heeft. Daarnaast zijn er bewoners die zelfstandig naar het toilet kunnen maar er toch enig toezicht nodig is dit is met een sensor niet in te stellen. Het probleem is dus dat bewoners in hun privacy worden verstoord en het veel tijd kost van de zorgmedewerkers door het gebruik van de verouderde sensoren.

Belangrijkste knelpunten

Omgang met huidige systeem is een uitdaging
Er gaan veel sensoren veel onterecht af die wel nagelopen moeten worden
Weinig vertrouwen in alarmeringssysteem
Minder vertrouwen in zichzelf door het systeem.

Relevante inzichten

Achter de vraag bleek een diepere behoefte te liggen. Onzekerheid, vertrouwen op zowel het systeem als zichzelf

Naast het daadwerkelijk terug brengen van sensoren komt er ook een cultuurverandering in beweging. De medewerkers zijn vaak zelf erg goed op de hoogte wanneer een bewoner zich in minder veilige situaties bevindt. Juist door het teveel inzetten van sensoren, die het gevoel geven, dat ze toch een kijkje moeten nemen. Waren ze het vertrouwen in zichzelf verloren. Door sensoren bij alleen onveilige situaties te gebruiken weten medewerkers wanneer ze echt in actie moeten komen.

Do’s

Goede communicatie met elkaar en alle betrokken partijen mee laten denken

Don’ts:

Verwachten/denken dat na dit project er geen vervuiling meer optreedt. Dit blijft een proces waarbij iedereen waakzaam moeten zijn en bij iedere sensor een goede afweging moet worden gemaakt (multidisciplinair)

Mogelijke verbeteringen

Door in kaart te brengen welke sensoren bij wie ingezet waren en waarom. Is het aantal sensoren op deze locatie teruggebracht naar 4. De nachtmedewerkers ervaren rust en kunnen sneller reageren op urgentie.

Terug naar de basis, waarom en waar staan de sensoren geeft inzichten of ze echt nodig zijn.

Regels en afspraken over wanneer sensoren ingezet worden en wanneer ze weer weg mogen. Maar ook hoe communiceren nacht en dag medewerkers met elkaar. Je hebt beide expertise nodig om de juiste besluiten te nemen

Innovatielab ondersteuning

Kijk hier voor de diensten die het Conforte Innovatielab biedt. Voor dit project heeft het lab de volgende diensten geleverd:

  • Onderzoek

Specifieke tools en templates

Kijk hier voor de tools en templates die het Conforte Innovatielab ontwikkeld heeft. Voor dit project is gebruik gemaakt van de volgende tools en templates:

Inzichten in innovatieproces

Vraag altijd door. Bij dit onderzoek dachten we aan een nieuw systeem. Na een kleine sessie met een aantal werknemers bleek het meer te maken te hebben met processen en vertrouwen in elkaar. Daarom is er geleerd bij dit project dat je altijd de medewerkers bij de behoefte bepaling moet betrekken. Van te voren samen zitten kan de centrale vraag en de insteek van het onderzoek veranderen. Begin altijd eerst met een kennismaking met een aantal betrokken personen. Alleen zij kunnen uitleggen wat de huidige situatie is en waar ze behoefte aan hebben.

Inhoudsopgave