Via LinkedIn kwam ik het tegen, de druppelbril. Geweldig om te zien dat twee mannen, die een probleem hadden met het druppelen van hun ogen, dit bedacht hebben. Door middel van een bril met gaatjes kun je het flesje voor de oogdruppels daar op zetten en zonder hulp je eigen oogdruppels toedienen.
Het innovatielab ondersteunt organisaties bij het doen van innovatie. We proberen de structuur neer te zetten en hen de handvatten te bieden om met onderzoek of innovatie aan de slag te gaan. Zelf hebben wij de bril ook weggegeven tijdens de roadtrip die we langs de aangesloten zorginstellingen hebben gedaan. We vertelden tijdens de roadtrip wie we waren en wat we doen. We wilden daarbij laten zien dat innovatie niet moeilijk hoeft te zijn. Met die gedachte in ons achterhoofd namen wij de druppelbril mee.
Hoe kwamen wij bij Careyn?
Voor ons is het dus heel leuk om te horen als ergens een innovatie geslaagd is en ingezet wordt. Zo kregen we te horen dat ze bij Careyn met de druppelbril aan de slag zijn gegaan! Hier wilde ik meer over weten dus ik ben langsgegaan bij Mariet (verpleegkundige wijkverpleging). Zij vond, net als ik, ergens op internet de druppelbril. Ze dacht: “dit is leuk en handig voor in de wijkverpleging!” Ze heeft de bril direct gekocht, omdat ze de bril voor een cliënt wilde gebruiken. Die 10 euro kon ze desnoods zelf nog wel betalen. Hieronder het verhaal vanuit het perspectief van Mariet.
Hoe het begon..
Normaal moesten we, als een cliënt uit het ziekenhuis kwam 3 keer verdeeld over de dag naar die cliënt toe. Dat is nogal wat, voor alleen een druppel. De druppels moeten ook vaak op gezette tijden gegeven worden, maar kan ik niet garanderen dat ik om 0900 al geweest ben.
Als er een nieuwe cliënt wordt aangemeld, waar alleen druppels gedaan moeten worden, dan gaan we sinds we de druppelbril hebben langs om die cliënt te helpen met het omgaan met de druppelbril. We zijn dan heel duidelijk dat we alleen komen om het druppelen aan te leren en niet voor altijd komen druppelen. Het ligt er natuurlijk wel aan wat voor cliënten dit zijn, maar mensen die een beetje handfunctie hebben kunnen dit doen. Cliënten met dementie gaan bijvoorbeeld niet lukken, dus het gaat hier echt om mensen die dit kunnen gebruiken. Wat we ze vooral moeten aanleren is dat ze wat meer onderuit moeten gaan zitten zodat het makkelijker is om de ogen te druppelen.
Wat vinden de thuiswonende cliënten?
Sommige mensen vinden het wel jammer dat we niet meer komen, maar we moeten keuzes maken. Op het moment dat de cliënt het vervelend vindt dat we niet meer komen moeten we bedenken of er een andere manier is dat er toch iemand bij deze cliënt langs kan, alleen dan niet vanuit de wijkverpleging. Uiteindelijk begrijpen die mensen ook wel dat we niet voor dingen langskomen die men ook zelf kan doen. Het probleem is dan niet, ik kan niet oog-druppelen, maar het probleem is ik spreek niemand meer.
Bijna alle reacties van gebruikers die we krijgen zijn enthousiast. Aan het begin zijn de cliënten bang dat ze hun ogen zouden aanraken, maar na één keer de bril gebruiken is die angst meteen weggenomen. Na twee keer gebruiken en uitleggen weten ze hoe ze met de druppelbril moeten omgaan. Het maakt voor ons het werk niet anders, maar we hoeven minder langs en kunnen de zorg beter verdelen.
Wie gebruiken de druppelbril?
Inmiddels hebben alle wijkteams in de Hoeksche Waard van Careyn een bril gekregen, zodat als iemand zich aanmeldt je meteen die bril hebt. Daarbij hebben we een werkinstructie voor de bril geschreven zodat ieder team in de Hoeksche Waard op dezelfde wijze te werk gaat. Het is leuk om te zien dat iedereen het meteen zo snel heeft opgepakt. Het is nu zelfs door het hele district van Careyn Zuid-Hollandse eilanden overgenomen. Via de kwaliteitsverpleegkundige heb ik gehoord dat andere teams er ook enthousiast over zijn, dus dat is leuk om te horen! Wij als team zijn zeker enthousiast! Ik zou andere teams de druppelbril ook zeker adviseren, misschien zelfs intramuraal. Het voordeel is intramuraal natuurlijk kleiner, wij moeten voor het druppelen speciaal op pad. Aan de andere kant waarom zullen we niet de eigen verantwoordelijkheid vergroten, ook van de mensen die intramuraal zitten.
Ik zie op dit moment geen nadelen van de bril. Wij kopen de bril. Dan gaan we langs, dan koopt de cliënt de bril als het ware over en mag de bril houden. Dan kopen wij weer een nieuwe om in het team te gebruiken als iemand zich aanmeldt. Groot succes!
De boodschap is duidelijk, sommige innovaties moet je gewoon doen. Het hoeft niet moeilijk te zijn om in te zetten! Mariet ziet zelfs nog kansen: wat als de ziekenhuizen dit standaard meegeven na een staaroperatie!? En als dit al gebeurd is dat heel mooi!
Gebruik jij de bril ook of wil je hem gaan gebruiken? Laat het ons weten! Wij zijn in ieder geval beide fan van de druppelbril!