Gister is het Conforte Innovatielab officieel benoemd tot Impactmaker van 2021! Ook is de publieksprijs uitgereikt: de Bewegingmaker van 2021 is de Leerwerkunit voor IC-verpleegkundigen in opleiding, opgezet door het HagaZiekenhuis. Tijdens de online finale werden alle tien genomineerden nog eens in het zonnetje gezet. De Impactmakerprijs, bestemd voor de organisatie die het afgelopen jaar een positieve bijdrage heeft geleverd aan het structureel terugdringen van de personeelstekorten in zorg en welzijn, werd overhandigd door Marcelis Boereboom, secretaris-generaal bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

‘Door innovatie op een hele menselijke manier te gebruiken maakte zij net het verschil’

Betrokkenheid medewerkers
Nederland heeft een groeiende zorgvraag en we kunnen dat niet meer met de huidige mensen oplossen. Vaak kijken mensen dan naar technologie als wonderolie. Een koude vervanger van mensen. Het Conforte Innovatielab ondersteunt (zorg)professionals van de Rotterdamse ouderenzorg om zelf een transitie naar slimmere zorg te maken, meer werkplezier te ervaren en sterker in het werk te staan. Hiermee leveren zij een positieve bijdrage aan de kwaliteit van zorg voor de cliënt en/of bewoner en de betaalbaarheid en toekomstbestendigheid van de zorg. Het initiatief is volledig gebaseerd op de betrokkenheid van medewerkers. Eén van de belangrijkste criteria voor deelname aan de Impactmakerprijs. “Het mooie van onze aanpak is dat je de betrokken medewerkers echt ziet veranderen tot veranderaars,” vertelt Wilma van der Leeuw, programmamanager bij Conforte Innovatielab trots. “Zij zijn de feitelijke winnaars van deze prijs.”

Het juryrapport

Conforte Innovatielab is door de jury van RegioPlus, V&VN, VWS en Actie Leer Netwerk onder voorzitterschap van Silvia van Gaal, namens Jeugdbescherming west – de winnaar van vorig jaar benoemd tot Impactmaker in zorg en welzijn 2021. Dit is wat diverse juryleden hebben meegegeven in hun eindbeoordeling: Nederland heeft een groeiende zorgvraag en we kunnen dat niet meer met de huidige mensen oplossen. Vaak kijken mensen dan naar technologie als wonderolie. Een koude vervanger van mensen. Conforte Innovatielab heeft een andere werkwijze. Zij ziet technologie niet als doel op zich, maar als hulpmiddel om cliënten te ondersteunen. Technologie is geen doel op zoek maar een middel om vraagstukken op te lossen waar zorgprofessionals tegen aan lopen. De jury was onder de indruk van de aanpak van Conforte Innovatielab omdat dit initiatief helemaal gebaseerd is op de betrokkenheid van medewerkers. Een van de belangrijkste criteria voor deelname aan onze prijs. Het initiatief staat in het teken van het verspreiden van de olievlek binnen meerdere organisaties. Zodat medewerkers in organisaties zelf in staat zijn en blijven om te kunnen innoveren. Namens de jury voegde Marcelis Boereboom, secretaris-generaal VWS, toe dat hij hoopt dat elke zorg- en welzijn dit Rotterdamse model kan en wil overnemen.

Achtergrond
De jury selecteerde tien inspirerende en impactvolle initiatieven voor de Impactmakerprijs 2021. Deze tien genomineerde organisaties hebben voorbeelden ingediend die goed vertaalbaar zijn naar andere zorg- en welzijnsorganisaties en willen hun kennis en ervaring graag delen. Actie Leer Netwerk nodigt alle inzenders van de Impactmakerprijs 2021 én 2020 binnenkort uit voor een masterclass Impact maken binnen en buiten je organisatie. Met de Impactmakerprijs, die in 2020 voor het eerst is uitgereikt, krijgen de goede arbeidsmarktideeën die er zijn in zorg en welzijn een podium en bieden de deelnemende organisaties de sector volop inspiratie rondom arbeidsmarktvernieuwing. Organisatoren van deze prijs zijn het ministerie van VWSRegioPlusV&VN en Actie Leer Netwerk.