Hoe kunnen we helpen?

Hartritme monitoring bij bewoners

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Centrale vraag

Hoe kunnen we gemakkelijker een ECG op locatie maken zonder de grote aparaten te verplaatsen van locatie naar locatie?

Beschrijving van de uitdaging

Bij een deel van de bewoners in een verpleeghuis zijn ECG metingen een onderdeel van het zorgplan.
Als er wordt vastgesteld bij een bewoner dat er een ECG meting gedaan moet worden zal eerst de arts assistente het ECG aparaat bij een locatie moeten halen en deze naar de juiste locatie moeten brengen. Daarna zal de arts assistente meerdere malen terug moeten komen om de ECG meting uit te moeten voeren. Het aparaat is moeilijk in gebruik en daardoor kan de meting niet door de verzorgende gedaan worden.

Belangrijkste knelpunten

Op de locatie waar het experiment gehouden werd, bleek geen ECG meting nodig te zijn.

De Apple Watch is nog niet klaar voor proffessioneel gebruik, hij geeft niet de juiste waarden weer om goede resultaten naar boven te halen.

Naast de ECG app zijn ook de andere apps nagekeken en getest door verzogend personeel. Hier zat geen toegevoegde waarde in voor de dagelijkse werkzaamheden. En ook deze apps waren nog niet klaar voor professioneel gebruik. Zoals bijvoorbeeld de GPS, zodra de Apple Watch uit de wifi ging gaf hij de laatste locatie met Wifi aan. En konden ze de bewoners niet volgen als ze buiten een rondje gingen lopen.

Relevante inzichten

Bewoners accepteren het horloge niet, hij wordt weer terug gelegd omdat het horloge niet herkend wordt.

Eerst de behoeften van de locatie en het personeel naar boven halen en daarna de juiste techniek daarbij laten aansluiten. Het omgekeerde betekend dat het niet nodig is en dat er onnodig energie wordt verspeeld. Hierdoor is aan te raden om altijd een 0-meting te doen. Zelfs als je denkt dat het perfect aansluit is het goed om een checkt te doen.

Innovatielab ondersteuning

Kijk hier voor de diensten die het Conforte Innovatielab biedt. Voor dit project heeft het lab de volgende diensten geleverd:

  • Experiment

Specifieke tools en templates

Kijk hier voor de tools en templates die het Conforte Innovatielab ontwikkeld heeft. Voor dit project is gebruik gemaakt van de volgende tools en templates:

Inzichten in innovatieproces

Het idee om de Apple Watch te testen kwam vanuit het management. Hierdoor kwamen we er bij de 0-meting achter dat de behoeften niet aanwezig was bij het verzongend personeel. Het gevolg was dat er geen ECG meting nodig was en daardoor ook geen ECG meting innovatie. Het leer moment was, om altijd vanuit de zorgmedewerker te werken. Ook al komt er een mooie nieuwe innovatie dan kun je niet starten voordat de behoefte vanuit de zormedewerker gevonden wordt. Anders mis je enthousiastme, eigenaarschap en vooral betrokkenheid.

Toen we erachten kwamen dat we op de verkeerde locatie waren, hebben we gelijk het experiment gestopt. Als je erachter komt dat de innovatie niet klopt, niet gezocht wordt dan kun je het beste gelijk stoppen. Misschien is er wel een locatie of een werknemer die wel die behoefte zoekt, dan kun je het experiment beter op aan andere locatie starten. Ook hier was het fijn dat we het eerst klein hebben aangepakt. Door eerst één medewerker met een Apple Watch rond te laten lopen, kwamen we er al snel achter dat ze hier geen behoefte aan had. Ze heeft het een maand uitgeprobeerd en gaf feedback op elke app, ze zag niet dat het haar kon helpen in het werk. Door vroegtijdig te stoppen, behoudt je enthousiastme voor eventuele nieuwe experimenten en innovaties.

Evaluatie

De Apple watch ligt netjes in de kast bij het mangement. Wat we nu zien is dat de enthousiaste medewerker sinds dien goed kijkt naar de behoefte. Elke keer als ze iets tegenkomt of hulp zoekt neemt ze contact op met de innovatie manager. We hebben dus geleerd dat vroegtijdig stoppen veel nieuwe energie geeft.

Inhoudsopgave